Kurumsal Kimlik
LOGO VE KURUMSAL KİMLİK TASARIMI
Kurumsal kimlik tasarımı ve Logo tasarımı bir firmanın temel taşlarını oluşturmaktadır. Doğru adımlar ve doğru tasarımlar kurumsal bir işletmenin yükselişini sağlar.
Logo ve Kurumsal Kimlik
Tıpkı kişisel kimliğinizin sizi benzersiz kılması gibi, kurumsal kimliğiniz de sizi diğer işletmelerden farklı kılan, işletmenizin özel olmasını sağlayan en önemli ayrıntıdır. Kurumsal kimlik tasarımınız şirketinizi şekillendiren unsurdur.
Peki, kurumsal kimlik tam olarak nedir?
Tasarımla ne alakası var?
Ve işinizi bir sonraki seviyeye taşıyan güçlü bir kurumsal kimliği nasıl şekillendirirsiniz?
Her şeyi bir tanımla başlatacağız.
Kurumsal kimlik terimi ne anlama geliyor
Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimlik, bir şirketin tüketicisine doğru imajı göstermek için oluşturduğu tüm unsurların toplamıdır. Kurumsal kimlik, marka kimliği bu terimler bazen birbirinin yerine kullanılabilir olarak değerlendirilse de, “marka imajı” ve “markalama” dan farklıdır.
Markalaşma terimi, ayırt edici bir markayı aktif bir şekilde şekillendirmenin pazarlama uygulamasını ifade eder. Marka, dünyanın gözünde firmanın algısıdır.
Kurumsal kimliğiniz, sizi müşterileriniz tarafından anında tanınır kılan ayrıntıdır. Hedef kitleniz, kurumsal kimliğinizi ürününüz veya hizmetinizle ilişkilendirecek ve bu kimlik, siz ve müşterileriniz arasındaki bağı kuran, müşteri sadakati oluşturan ve müşterilerinizin markanızı nasıl algılayacağını belirleyen unsurdur.
Güçlü Bir Kurumsal Kimlik Nasıl Geliştirilir?
Kurumsal kimlik birkaç temel unsurdan oluşur:
- Misyonunuz
- Değerleriniz
- Marka kişiliğiniz
- Rakipleriniz arasında benzersiz konumunuz
- Marka sesiniz
Bu unsurlar markanızı tanımlayan unsurlardır ve kurumsal kimliğinizi oluşturmaya başlamadan önce her birini net bir şekilde anlamanız önemlidir. Tam olarak kim olduğunuzu anlamakta güçlük çekiyorsanız, merak etmeyin. Bu işin uzmanlarıyla yapacağınız bir beyin fırtınası tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecektir.
Öncelikle kendinize şu soruları yöneltin:
- Bu işe niçin başladık?
- İşletmemizin değerleri ve inançları nelerdir?
- Neyi herkesten daha iyi yapıyoruz?
- Bizi özel yapan nedir?
- Markamızı üç kelimeyle tarif edebilseydik, bunlar ne olurdu?
- Müşterilerinizin sizi tanımlamak için kullanmasını isteyeceğiniz üç kelime nedir?
Marka Konumlandırma
Marka konumlandırma stratejisi, markayı belirli bir şekilde algılamalarını sağlamak için müşterilerin zihninde marka ilişkileri oluşturmayı içerir.
Marka konumlandırma neden önemlidir?
Tüketici tercihlerini şekillendiren marka konumlandırma stratejileri, tüketici sadakati, tüketici temelli marka değeri ve markayı satın alma istekliliği ile doğrudan bağlantılıdır. Etkili marka konumlandırması, bir markanın tüketicilerin zihninde ne ölçüde olumlu, farklı ve güvenilir olarak algılanması olarak ifade edilebilir.
Güçlü bir marka konumlandırması nasıl bulunur?
Adım 1: Markanız için benzersiz ve başarılı bir konumlandırma oluşturmak için aşağıdakileri analiz etmeniz gerekir:
- Tüketicilerinizin ne istediğini anlayın
- Şirketinizin ve markanızın yeteneklerinin ne olduğunu anlayın
- Her bir rakibin markasını nasıl konumlandırdığını anlayın
Adım 2: Bunu yaptıktan sonra, aşağıdakileri yapan bir konumlandırma ifadesi seçmeniz gerekecektir:
- Tüketicilerinizle etkileşime girecek
- Şirketiniz tarafından teslim edilebilir (yetenekler)
- Rakiplerinizden farklı
Marka Konumlandırmanın kolay bir yolu da şudur, “onu üç kelimeyle özetlemek”…
Örneğin, “vegan, geleneksel ve kadınsı”. “Kaliteli ürünler, benzersiz, başarılı” gibi genel kelimeleri seçmemeye çalışın çünkü bu her markanın amacıdır.
Adım 3: Geriye kalan zorluklar arasında, başta marka kişiliği, ambalaj tasarımı, ürün, hizmet, görsel kimlik tasarımı, iletişim vb. vardır. Ancak bunları yaratmak ilerleyen zamanlarda size gurur kaynağı olacaktır.
Logo Tasarımı
Kurumsal Kimliğin temel taşı tasarımdır. Markaya ait tasarım çalışmalarında da ilk yapılanması gereken detay ise “LOGO”dur. Markanıza ait grafiksel amblem, sembol, işaret ya da yazı olan “Logo” için, kurumsal kimliğin temel taşı denebilir. Görenin aklında markanıza dair tüm fikirleri canlandıran logo, varlıklarınızın, markanızın ve hizmetlerinizin nasıl algılandığını belirleyen ve marka isminden sonra gelen ikinci ana unsurdur.
Logodan başka; ambalajınız, web tasarımınız, sosyal medya grafikleriniz, kartvizitleriniz ve çalışanlarınızın giydiği üniformalar gibi ayrıntılar da Kurumsal Kimliğin tasarım çerçevesi içirişinde yer alan diğer unsurlardır.
Başka bir deyişle, tasarımınızı netleştirmek= marka kimliğinizi netleştirmek= marka olarak kim olduğunuzun doğru bir temsili olan başarılı bir iş kurmak için tüm bu aşamalar zorunludur. Bir ayağı eksik olması kurumsal kimliğinizi etkileyecektir. Öyleyse, tasarımınızı tam olarak nasıl yaparsınız ve işinizi bir sonraki seviyeye taşıyacak bir marka kimliği oluşturursunuz?
Marka Tasarımınızı Geliştirmek
Tasarım en önemli unsurdur ve ince ince işlenmesi gerekir. Belirlemek zorunda olduğunuz ve müşterilerinize sunacağınız tasarım varlıklarınızdaki yapı taşları şunları içerir:
Tipografi
Tipografi, markalaşma malzemeleriniz için seçtiğiniz yazı tipi (veya türü) ile ilgilidir. Logo yazı tiplerini ve marka yazı tiplerini akıllıca seçmek özellikle önemlidir. Seçtiğiniz tipografi markanız hakkında çok şey söyleyecektir, bu yüzden yazı tiplerinizi akıllıca seçin.
Renklerin Kurumsal Kimlikteki Dili
Potansiyel müşterileriniz de dahil olmak üzere, insanların farklı renklerle psikolojik bağları vardır ve marka renklerini ve logo renklerini stratejik olarak kullanmak, markanızın hedef kitleniz tarafından nasıl algılandığı üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir.
Çoğu logonun tek renkli olmadığını ve sizinki de öyle olmak zorunda olmadığını unutmayın! Renkler, kendi başlarına olduğu gibi birleştirildiğinde de aynı güzellikte çalışabilir. Ancak, çok fazla renkle aşırıya kaçmayın; bir logo için iki veya üç renk yeterlidir ve bundan daha fazlası muhtemelen tasarımınızın mesajını karıştıracaktır.
Logoda Kullanılan Form ve Şekiller
Tasarımlarınıza gelince, aynı zamanda biçim ve şekil hakkında da düşünmek istersiniz. Müşterilerinizden istenen tepkiyi pekiştirmek için kullanılabilecek bu incelikli ama etkili öğeyi bu nedenle, ince eleyip sık dokumalısınız. Örneğin tamamı daireler ve yumuşak kenarlardan oluşan bir logo, keskin ve kare olan bir logodan çok farklı bir tepkiye ilham verecektir.
Elipsler, daireler, ovaller gibi yuvarlak şekiller, sıcak bir bakış açısıyla birliği ve sevgiyi temsil ederler. Düz kenarlı üçgen, kare ve dikdörtgenler, karşı tarafta yani müşterilerde gücü ve verimliliği düşünmesini sağlar. Saçma sapan çizgiler bir istikrar ve güvenilirlik hissi yaratır, ancak dikkatli olmanız gerekir: Şekiller dinamik renkler gibi eğlenceli bir şeyle dengelenmezse, müşterilerinizle bağlantı kurmada başarısız olabilirler. Düz çizgilerin de kendine özgü etkileri vardır: Dikey çizgiler erkekliği ve gücü, yatay çizgiler ise huzur ve yumuşak hisleri gösterir.
İyi Bir Logo Nasıl Tasarlanır?
İyi bir logonun beş temel özelliği vardır:
- Zamansız olmalı
- Basit
- Akılda kalıcı
- Dikkat çekici
- Sektörümüz için uygun
Kuralın her zaman istisnaları olsa da, çoğu iyi logo yalnızca iki ila üç renk ve bir yazı
tipi kullanır. Ve iyi logolar, tasarımdan ödün verilmeden her boyutta basılabilir.
Logonuzu Her Yere Yerleştirin
Logonuzu kullanmaya başladığınızda, işletmenizin yaptığı her yerde görünecektir. İnternetten kartvizitlere kadar, logo tasarımınızın profesyonel ve net görünmesi gerekir ve bunu test etmenin gerçek zamanlı olarak nasıl göründüğünü görmekten daha iyi bir yolu olabilir mi?
Logonuzu yayınlanmamış bir web sitesine ekleyin. İş belgelerine yazdırın ve bir antetli kağıtta nasıl göründüğüne bakın. Hatta bunu sosyal medya sayfalarınıza koyabilir ve insanların beğenip beğenmediğini test edebilirsiniz.
Tasarımınızın yapı taşlarını anladıktan sonra, kurumsal kimliğinizi hayata geçirmek ve marka olarak kim olduğunuzu somut tasarım varlıklarına dönüştürmek için bir iyi bir tasarımcıyla çalışma zamanıdır. İşte biz tam da bunun için buradayız.
Eğer sizler de Kurumsal Kimlik ve Logo Tasarımlarınız için profesyonel hizmet almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.