Web Tasarım Nedir?

Web tasarım: Kişi, kurum, ürün, hizmet veya herhangi bir konuyu tanıtmak, anlatmak amacıyla uluslar arası internet ağı içinde yer alan kişilere eriştirmek amacıyla oluşturulan web sitesi çalışmasının görseller ve metinlerden oluşan grafik tasarım aşamasıdır.

Bir web tasarımı için ilk başta fikre ihtiyaç duyulur. Yapılacak olan web site görünümü buna göre şekillendirilir. Ne için yapıldığı belli olmayan bir web tasarımı kişilerin ihtiyaçlarına karşılık verme aşamasında etkisiz kalır. Örneğin bir avukatlık bürosunun web sitesinin tasarlarken buna uygun olarak bir proje geliştirilir. Kullanıcıların karşın tarafın ciddiyetini anlayarak, gerekli bilgilere ulaşmasını sağlayan şablonlar hazırlanır. Bu sayede büronun konuşulurluğu artarak insanlara ulaşması hızlanır.

Hastaneler için de web siteleri oluşturulur. Bunda da tasarımı yapan kişi hastaneyi, doktorları tanıtarak gelecek hastalar için kolay bir randevu alma düzeneği kurabilir. Kişilerin farklı ihtiyaçlarına karşılık gelebilecek web siteleri yapılması oldukça önemlidir. Web tasarımı hitap edilen topluluğa uygun olarak yapılır. Bu topluluğun kişisel düşünceleri de göz önüne alınarak bir tasarım oluşturulur. Site sahipleri kendilerini bu şekilde pazarlayabilir. Web tasarımları kişileri ve kurumları tanıtabilmek için yapılan, sayfayı buna göre kodlama, düzenleme ve yayınlama çalışmalarıdır.

Web Tasarım Nasıl Yapılır?

Web tasarım yapmanın birçok yolu vardır. Temelde web tasarım yapmanın bir grafik dizayn olduğu göz önünde bulundurursak 2 temel yol olduğunu söyleyebiliriz. Birinci yol web sitesinin bir dijital grafik tasarımcı tarafından yapılması iken; ikinci yol ise hazır bir şablon grafik çalışması üzerinden belirli düzenlemeler dahilinde yapılmasıdır. İki yolda da hedef web grafik çalışmasının ilgili hedef kitleye ve ilgili konuya uygun olmasıdır.

Web tasarım düzgün bir şekilde yapılabilmesi için belirli aşamalar vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;

Proje tespiti,

Kimlik araştırması,

Grafik tasarım çalışmaları,

Kodlamanın yapılması,

İçerik sahibinin entegrasyon çalışması,

Site için test aşaması,

Sitenin yayınlanması.

Yukarıda belirtilen aşamaların eksiksiz ve özenli bir şekilde yapılması sonrasında kişilerin ihtiyaçlarına uygun bir web sitesi tasarlanmış olur. Proje tespit aşaması, site sahibinin amaçladığı iş belirlenerek başlar. Tanıtım amaçlı bir site yapılabileceği gibi ticari faaliyetler için de bir site tasarlanabilir. Tasarımcı neye ihtiyaç duyulduğunu öğrendiği an bunun üzerinden bir kimlik araştırması yapar. Bu sayede kişilerin ihtiyaç duyduğu web sitesinde gereksiz bir durumun ortaya çıkmasına engel olur. Firmanın sahip olduğu logoya uygun olacak bir renk paleti kullanarak tasarımın ana hatlarına ulaşabilir. Sayfa içerisinde kullanılacak olan görsellerin tasarımı da bu şekilde yapılır. Birbiriyle uyum içerisinde olmayan tasarımlar kişiler için çekici değildir. Bu da sitenin albenisini olumsuz yönde etkiler. HTML, CSS, JavaScript, SQL, PHP, Python ve ASP gibi birçok farklı programlama dili vardır.

Tasarımcı bunlardan birini seçerek internet tarayıcılarda görünür olan bir web sitesi kodlamaya başlar. Bunun sonucunda sayfanın genel hatları ve görünümü belli olur. Web sitesinin asıl sahibi oluşturulan bu sayfada kullanılacak olan kendi materyallerini tasarımcıya ulaştırır. Bu sayede internet sitesinin içeriği de tamamlanmış olur. Site sahibi kullanılan bilgileri CMS yazılımları aracılığı ile dilediği gibi değiştirebilir, ekleme veya çıkarma yapabilir.

Web sitesinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için testler yapılır. Gözden kaçan detaylar bu testler sayesinde görünür ve düzeltilir. Düzenlemeler bittikten sonra geriye internet sitesinin yayınlaması kalır. Web tasarımcısının özenle yapmış olduğu web tasarım kullanıcıların beğenisine sunulmaktadır. Vakit ve emek isteyen bu tasarımlar tasarımcının kendini geliştirmesinde önemli yer tutar. Farklı tarzlarda yapılan pek çok web tasarımı vardır.

Web Tasarım Neden Önemlidir?

Web tasarım işi de diğer işlerde olduğu gibi işin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Web tasarım işi de yine diğer işlerde olduğu gibi bünyesinde birçok farklı dinamiği ve dikkat edilmesi gereken hususu barındırmaktadır. Renk uyumu, doğru font kullanımı, görsel ebatları, sayfa düzeni, bir sayfa içinde yer alan görsel ve metin oranı vb. gibi birçok maddede bunlar sıralanabilir. Bu kalemler sıralanırken bir çırpıda yazılabilir ancak bu maddelerin önemi dijitalleşen dünyada kendinizi, ürünlerinizi ya da hizmetlerinizi hem müşterilerinize hem de potansiyel hedef kitlenize anlatırken bir çırpıda listelenemez. İnternet ortamında hızla artan rekabet koşulları dahilinde yalnızca bir web sitenizin olması işinize yaramaz. Anlatmak istediğinizi çok hızlı ve güvenilir bir dille anlatmanız doğru web tasarım düzeni ile sağlanır. Doğru UX ve UI çalışmaları ile web tasarım işinin ehil kişiler ya da firmalar tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır.

Web tasarımının site içeriği ile uyumlu olması gerekir. Uyumsuz ve özensiz yapılan bir tasarım kişilerin markaya olan pozitif bakış açılarının negatif yönde olmasını sağlar. Bu durum da markanın itibarı açısından oldukça önem arz eder. Müşterilerin markaları nasıl algıladığını etkileyen bir durumdur. Bu yüzden iyi bir web tasarımı ile markalar kendilerini iyi bir şekilde pazarlamaya devam etmelidir. Bu tasarımların düzgün olabilmesi için öncelikle işini bilen kişiler tarafından yapılması gerekir. İşini bilmeden ve üzerine düşmeden yapılan web tasarımları kullanıcıları kendine çekmek yerine iter.

Web tasarımları markalar tarafından kullanıcılar için yapılır. Bu yüzden onların nasıl rahat kullanabileceğini çözmek önemlidir. Site içerisindeki rahat dolaşım kişilerin uzun süre orada kalabilmesi ve işlerini görebilmesi anlamına gelir. Web tasarımının SEO ile uyum içerisinde çalışması ile arama motorlarında öne yönlendirir. Bu sayede pek çok insanın öncelikli olarak tıkladığı bir site haline gelinir.

Tasarlanan web sitesi bir müşteri temsilcisi görevi görür. Kullanıcılar müşteri temsilcisinden memnun kaldığı sürece sitede kalmaya devam eder. Tanımlanan markayı araştırarak sitede verilmek istenen şeyleri alırlar. Dolandırıcılık olaylarının olduğu dünyada kullanıcılar kendilerini güvende hissetmek ister. Güvensiz hissedilen bir sitede kullanıcılar vakit geçirmez. Web tasarımı yapılırken bu duruma da dikkat edilmelidir. Rakiplerin de durmaksızın çalıştığını bilerek web tasarımın güncel ve yenilikçi kalmasını sağlamak önemlidir.

Web Tasarımı Neden Yapılır?

Web tasarımları kurum, kuruluş veya kişilerin tanıtımı için yapılır. Bu tasarımlar gelen kişilere göre değişiklik gösterir. Farklı tarzlarda olan ihtiyaçlara uygun olan tasarımın yapılması gerekir. Web tasarımları site sahiplerinin kullanıcılara kendilerini gösterebilmesi için bir araçtır. Site sahipleri bunun sayesinde güzel ve sistematik bir şekilde kendilerini tanıtabilirler. Teknoloji çağında olan günümüzde online olarak bir şeyleri araştırmak oldukça kolay gelir. Yorulmaksızın yapılan bu aramalarda bulunan sitelerin iyi bir web tasarımına sahip olması iyi bir dükkana sahip olması gibidir. Kullanıcılar karışık ve tozlu raflar arasında dolaşmayı sevmez.

Düzenli ve iyi bir tasarım fikrine sahip olan web sitelerinde dolaşmak oldukça keyifli olur. Özenli bir şekilde tasarlanan ve kullanıcıların ihtiyaçlarına karşılık verebilen web tasarımları kullanıcılar için önemlidir. Kullanıcılar siteye baktıklarında kalkmak isteyip istemediklerine kısa süre içerisinde karar verirler. Onların kalmasını sağlamak iyi bir web tasarımı ile mümkündür. Üstünkörü yapılan bir web tasarımı sonucu oluşan sitelerde vakit geçirmek istenmez. Kişiler üzerinde durulmamış, dikkatsiz bir şekilde yapılan bu sitelere bakarak sahiplerinin de bu şekilde olacağını düşünür. Bu yüzden kullanıcıların kendilerini güvende ve rahat hissetmeleri için iyi bir web tasarımı yapılmalıdır.

Web Tasarımın Temel Unsurları Nelerdir?

Site sahiplerinin kendini tanıtma aracı olan web siteleri tasarlanırken belirli bir çerçeve içerisinde olur.

Düzen,

Renk,

Grafik,

Font,

İçerik.

Tasarımcılar bunlara dikkat ederek bir şablon oluştururlar. Bunların dikkatli bir şekilde seçilmesi sitenin kaliteli görünümüne katkı sağlar. Kullanıcıların öncelikli olarak dikkat ettiği görsellik bunlarla yakalanır. Düzen, kişilerin site içerisinde yorulmadan istedikleri bilgiye ulaşabilmesini sağlar. Karmaşık olan sitelerde kullanıcılar yorularak bir daha burayı ziyaret etmek istemez. Düzenli olan tasarımlarda yapılan aramaların hızı da artar vaziyettedir. Zaman herkes için değerli olduğundan bu oldukça önemlidir. Renkler site sahibinin logosu ile uyumlu ve göz yormayacak şekilde olmalıdır. Seçilen renkler logoyu çağrıştırarak kullanıcılara bir uyarı göndermiş olur. Birbiriyle uyumlu olan renklerin kullanılması kişilerin estetik bakış açılarından puan kazanılmasını sağlar. Sitenin hızı üzerinde bir etkisi olmayan grafik, logo ve fotoğrafların kullanılması önemlidir.

Site içerisinde yer alan yazılar arasında bir göz dinlendirmesi olmasını sağlar. Kişilerin siteyi kullanırken logoyu unutmasının önüne geçilir. Yapılan web sitesinde kullanım amacına uygun olan yazı fontu kullanımı önemlidir. Dikkat çekmesi gereken yerlerde büyük puntolarla yazılmalıdır. Sitenin amacına ve ciddiyetine uygun bir yazı fontu seçilerek kullanıcılara site sahibinin imajı biraz da olsa çizilmiş olur. Çünkü oluşturulan web tasarımları sahiplerinin bir yansıması görevi görür. Site içerisinde yer alan içerikler fotoğraflar ve merak uyandırıcı metinlerden oluşmalıdır. İçeriklerin iyi olması yeterli değildir. Düzgün bir şekilde yazılması ve SEO ile uyumlu olması gerekir. Bu sayede yapılan internet aramalarında sitenin üst sıralarda yer alır. İçeriğin konusuna uygun olan anahtar kelime kullanımının olması gerekir.

UI Tasarım Nedir?

UI İngilizce bir terim olup User Interface olarak açılmaktadır. UI yani User Interface en basit çevirisiyle kullanıcı ara yüzü demektir. UI düzeni ilgili web sitesinin ebat, oran ve anlaşılır olması hedeflerinin web grafik tasarımı aşamasının 3 ana kalemidir. Bu üç ana kalem dahilinde UI düzen yine bu işin ehli, belirli tecrübe ve eğitimlere sahip kişiler tarafından yapılmalıdır ki belirlenen hedeflere ulaşmak için ilk ve en önemli adım atılmış olsun. Farklı bir tanımlamada ise UI, web sitesi üzerinde görünen her detayın belirli bir disiplin ve hiyerarşik düzen ile tasarlanmasıdır. Bu aşamada birçok değişken göz önünde bulundurulabilir.

Kullanıcı dostu tasarım,

Görsel ebatları,

Görsel yoğunluğu,

Metin yoğunluğu,

Kolay anlaşılırlık,

Mobil uyumluluk,

Mizanpaj,

Genel olarak cihaz uyumluluğu,

Perspektif,

Estetik kaygılar,

Renk uyumu,

Kültürel ve bölgesel hedeflerin kullanım alışkanlıkları,

Hızlı ve kolay anlaşılırlık.

Maddeleri UI tasarım sürecinde dikkate alınması gereken temel başlıklar olarak sıralanabilir. Bu maddelere uyum sağlayan bir tasarım bir müşterinin web sitesi kriterleri başında yer alması ile sürecin devamlılığı sağlanabilir.

UX Nedir?

UX ise İngilizce’de User Experience kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bakıldığında UI ve UX farklı terimler gibi görünse de aslında iç içe ve birbirini tamamlayan aşamalardır. Bu aşamada web sitesinin grafik tasarım süreci ilgili hedef kitlenin bir web sitesinin kullanırken ne gibi deneyimlere sahip olduğunu ya da olabileceğini ölçmeye veya belirlemeye çalışan adımdır. UX yani kullanıcı deneyimi sürecinde web sitesinin kullanan ya da kullanacak olan kitlenin o web sitesini ne gibi süreçleri deneyimlediği, ne gibi sorunlar yaşadığı-yaşayacağı ve verilmek istenen mesajın web sitesinin o bölümünde doğru verilip verilmediğini tespit eder. Bu süreçte aşağıdaki maddelere dikkat etmek oldukça önemlidir.

Tıklanabilir alanların anlaşılırlığı,

Okunabilirlik,

Cihaz uyumluluk,

Mobil cihaz uyumluluk,

Görsel ebatlarının anlaşılır olması,

Anlaşılırlık,

Kolay kullanım.

UX ve UI aşamalarını bir örnekle anlatmak gerekirse; UI size bir kahve fincanı tasarlarken UX ise bu kahve fincanına kahveyi içen kişinin elinin yanmaması için bu fincana kulp takma sürecidir.

UX süreci UI sürecini kapsayan bir aşamadır. İki adımın da doğru atılması, hedeflerin doğru belirlenmesi ve bazı karşılaşabilecek sorunların bu aşamalarda belirlenmesi ilgili web sitesinin işini doğru yapmasını yani web sitesine sahip kurumun veya kişinin amacına en hızlı şekilde ulaşmasını sağlamaktadır.

Yukarıdaki tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere UX ve UI süreçleri doğru web tasarımın olmazsa olmaz adımları olup; hedefleriniz için bu süreçlerin ehil kişiler tarafından ilerletilmesi gerekliliğini işaret etmektedir.

WEB SİTESİ KURULUMU

Hemen herkesin görünür olmaya çalıştığı günümüzde biliyoruz ki internet dünyasında herkes fikirlerini ortaya koymak ister. Ancak bunun için profesyonel ve uzman bir hizmet almayı da hedefleyecektir. Bu aşamada web sitesi kurulumu sürecinde en etkili desteği bizimle bulabileceksiniz. Genel olarak herhangi bir konsepte sahip olan web sitelerini tasarlamaktayız. Ziyaretçilerin ilgisini çekecek ve tamamen müşterilerimizin isteklerini içerecek bu platformları hazırlamaktayız. Her bir detayıyla yakından ilgilenerek, bu sürecin elverişli bir biçimde tamamlanmasını da sağlamaktayız. Her zaman kullanıcılarımızın hedefledikleri web sitelerine daha da yakın olmalarına dair çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bundan dolayı da web sitesi kurulumunu tam da istenen işlev ve görselde sürdürmeye de devam etmekteyiz.

İnternet sitelerini meydana getireceğimiz müşterilerimizin ilk aşamada en uygun alan adlarına sahip olmalarını sağlıyoruz. Sonrasında da web sitesi kurulumu için gerekli hosting sürecini de ele alıyoruz. Aynı zamanda da web sitesinin logo tasarımı ve menülerini de özel bir temayla ortaya koyuyoruz. Sadece görsel açıdan yeterli olmasına odaklanmayarak pratik bir yapıda olmasını da istiyoruz. Her bir sayfaya rahatlıkla erişim sağlamak isteyenler için uygun bir dizaynı gündemimizde tutuyoruz. Öte yandan sitenin tüm içeriğinin arama motorlarının kriterlerine uygun bir halde olmasını da sağlamaktayız. Bundan dolayı profesyonelliğimizi ortaya koymakta ve tam da istenen web sitelerinin meydana getirilmesine dair işleyişimizi devreye sokmaktayız.

PROFESYONEL WEB SİTESİ

Bir internet sitesi kurma maliyeti belirlenirken tüm faktörler, ayrıntılar bir arada düşünülür. Size oldukça cüzi bir miktarla profesyonel web sitesi vaadinde bulunanlara karşı daha temkinli olmanız gerekmektedir. Bugün size yapılan web sitesinin sürekli olarak problem çıkarması isteyeceğiniz bir durum olmaz.

Profesyonelce hazırlanmış bir web sitesi, üstünde emek harcamayı zorunlu kılar. İnce ayrıntılarına kadar çalışma gerektirir. Bundan dolayı üstünkörü hazırlanmamış bir web sitesinin kalitesiz olması pek mümkün değildir. Bunun dışında her web sitesinin standart bir maliyeti vardır.

Şablon, taslak haldeki web sitesine istekleriniz doğrultusunda, kendi web siteniz haline dönüştürmeniz mümkün. Ayrıca profesyonelce hazırlanmış web tasarım fiyatını da düşürmüş olacaktır. Hazırda var olan bir taslak üstünde istenilen değişiklerle bir web sitesi oluşturmanın maliyeti daha düşüktür. Gelişmiş, güncel ve son teknolojiye ayak uydurabilen bir sistemle yazılımı oluşturulmuşsa kalitesi de kendini göstermektedir.

Profesyonel bir web sitesinin güncel olup olmaması, teknik birçok şeyi etkilemekle birlikte fiyatı da değiştirebilmektedir.

“Web sitenizin güncel tasarım, yazılım ve seo özelliklerine uygun yapılmasını önemseyin.”

Özetle, profesyonel web site fiyatları birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörleri iki grupta inceleyebiliriz;

Web Sitenin Temel Nitelikleri: Web sitesi güncel mi değil mi ? Web site tasarımı mobil uyumlu değil mi ? Web sitesi özgün mü yoksa template adı verilen şablonla mı gerçekleşti ?

Web Sitesinş Yapacak Kişi/Firma: Web sitesini aracı şirket mi yoksa firmanın kendisi mi yapacak ? Web sitesi bir kişi tarafından mı yoksa bir ekip tarafından mı yapılacak? Web tasarımı yapacak firmanın güçlü altyapısı var mı yok mu?

Profesyonel Web Sitelerinin Özellikleri Nelerdir?

  • ✓Daha fazla müşteri ve daha fazla gelir elde etmenin yolunu açar.
  • ✓Profesyonel web siteleri daha kurumsal görünmenizi sağlar.
  • ✓Profesyonel web site tasarımı olan web siteler daha kullanışlıdır.
  • ✓Markalaşmayı destekleyici bir nitelik taşır.
  • ✓Profesyonel web siteleri, daha geniş kitleye ulaşmanızı sağlar.
  • ✓Profesyonel web sitelere güvenilirlik oldukça yüksektir.
  • ✓Güncel yazılımıyla hızlı açılan sayfalara sahiptir.
  • ✓Profesyonel web sitelerinin mobil uyumludur.

Profesyonel Web Sitelerini Kimler Yaptırmalı?

Profesyonel web sitesini herkes yaptırabilir. Dolayısıyla kurumsal kimliği olan bir firma, şirket ya da işletme; kişisel/bireysel kimliği olan diğer kullanıcılar da profesyonel web sitesine sahip olabilirler. Ama her şeyden öte, kendi işinde para kazanmak isteyen herkes profesyonel web sitesine ihtiyaç duyar. Hele de geniş bir kitleye seslenmek isterseniz dijital ortam kaçınılmazdır.

Ekonomik gelirinizi artıracak, marka değerinizi ortaya koyacak ve gelişiminize yön verecek bir profesyonel web tasarımı düşünmelisiniz!

Profesyonel Web Sitesi Yaptıracaklar İçin Tavsiyeler

Her şeyden önce, iyi bir araştırma yapın.

Yaptığınız araştırmada detaylara dikkat edin. Bu alanda kim ne yapmış, referanslar neler detaylı göz gezdirin. Size sunulan paketlere bakın. Paket web siteleri arasında bir karşılaştırma yapın. Kim sizlere neyi, ne kadara sunmakta? Karar sürecinizi olabildiğince uzun tutmanızda fayda vardır.

Profesyonel web tasarımını bir firma mı yoksa bir kişi mi yapacak? Belki de üstünde en çok durmanız gereken nokta, web sitenizi kimin yapacağıdır.

  Web sitenizin profesyonel dokunuşlarla, üst düzey bir görünüm sergileyebilmesi ancak bir ekibin ortak çalışmasıyla olur. 

Bundan dolayı, web sitenizin bir şirket tarafından , profesyonel bir kadro eliyle yapılmasını önemseyin.

  7/24 teknik destek garantisini isteyin.

Bütün işlemlerin sonucunda size söylenen sürenin çok uzun veya çok kısa olmamasına dikkat edin. Çünkü profesyonel bir web sitesi bir günde hazırlanamaz.

  Web siteniz bittikten sonra sevemediğiniz, içinize sinmeyen kısımların değiştirilebilmesinin garantisini alın.

Profesyonel Web Sitelerinde Olması Gereken 8 Özellik

İyi Bir Alan Adı (Domain)  —  Bir alan adına sahip olmak oldukça kolaydır. Fakat sahip olacağınız alan adının seçimi, işi biraz karmaşık hale sokmaktadır.

DİKKAT EDİNİZ !

Alan adını seçerken önünüze gelen ilk alan adını almamalısınız. Akılda kalıcı bir alan adına sahip olmanız kullanıcılarınızın web sitenize direkt olarak giriş yapmalarını kolaylaştırır. Bir domain yani alan adı, tabelanızdaki isim olmalıdır. Çok uzun olmamalıdır. com varsa com alınır yoksa com.tr’ye bakılır. Eğer com.tr de yoksa ardından net’e bakılır. Eğer özel bir sektörde çalışıyorsanız .art gibi jenerik uzantıları da tercih edebilirsiniz.

Alan adlarının uzantılarının her biri ayrı bir anlama gelir. Örneğin :

  • .net: Network-ağ
  • .com: Commercial (Ticari)
  • .tr:Commercial.tr (Türkiye uzantılı ticari olan)
  • .edu: Education (Eğitim kurumlarının)
  • .gov:Government (Devlet kurumları)
  • .org:Organization (Organizasyon, kar amacı gütmeyen kuruluş)
  • .info: Information (Bilgi)
  • .biz: Business (İş)
  • .art: Art (Sanat, belirli bir alanda özel çalışma yürüten. -Mimar, ressam, sanatçı…)
  • .pro: Professional (Profesyonel nitelik)

Potansiyel kitleyi çekmek sizin elinizde… Alan adınız hedef kitlenizi harekete geçirebilecek ve kullanıcıların zihninde kalıcı olabilecek güçte olmalı. Ziyaretçiler tarafından bilinir olmanıza yardımcı olacaktır.

Profesyonel Tasarım  —  Mevcut müşterileriniz nasıl ürün ve hizmetleriniz hakkında fikir sahibi olabilir ancak potansiyel yeni müşterileriniz ilk intibayı web sitenizin tasarımından alacaktır. Profesyonel bir tasarım en ince detayına kadar hesaplanmış ve planlanmış tasarımdır.

Bir web sitesine girdiğinizde tasarımın profesyonel olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

  • Sitenin genel akışı
  • Kullanılan yazı tipleri
  • Resim ve videoların orijinal olması
  • Yazıların profesyonelce hazırlanmış ve okunabilir olması
  • Detaylandırılmış menüler
  • Etkili ve özgün içeriklerin varlığı
  • Tüm cihazlarda ( mobil, tablet, masaüstü ) mükemmel görünüme sahip olması.
  • Renk uyumlarının olması

Temelde bu özelliklere dikkat etmelisiniz. Bunlar profesyonel web sitesinde “olmazsa olmaz” diyebileceğimiz özelliklerdir.

SEO Özellikleri  —  SEO özellikleri açısından verimsiz, amatör ve güncel olmayan bir altyapıya sahipseniz profesyonel web tasarımı ortaya çıkarmak mümkün değildir. SEO özellikleri profesyonel web tasarımına sahip bir sitenin ana hatlarını, iskeletini oluşturur. Web sitelerin link, başlık (title) ve sayfa teknik detayları ziyaretçiler tarafından görünebilmektedir. Linkleriniz temiz ve kısa, başlık ve açıklamalar eksiksiz ve doğru olmalıdır.

Örneğin: Eğer güçlü bir bina inşa etmek isterseniz muhakkak ki güçlü temeli, sağlam kolonları ve kalın duvarları olmalıdır. Seo özellikleri de profesyonel bir web sitesi için aynı şeyleri ifade eder. “Güçlü profesyonel web sitesi, güçlü seo özelliklerini zorunlu kılar!”

Hızlı Açılan Sayfalar  —  Google’ın yaptığı araştırmaya göre mobilden gelen ziyaretçilerin %56’sının yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren sitelerden çıkış yaptıklarını biliyor muydunuz? Tasarım ne kadar iyi olursa olsun sayfa yüklenme süresi çok uzun olan siteler kullanıcılarına kalitesiz bir izlenim verir. Alternatifi olan her şeyde, kullanıcılar oldukça sabırsızdır. Yani sizin web sitenizden bulabileceğini, başka web sitelerinde de bulabileceğine inanırsa oraya yönelebilir.

Peki kullanıcıyı web sitenizde nasıl tutabilirsiniz?

Elbette ki kullanıcıya istediğini, istediği sürede verebilirseniz… Dolayısıyla sayfa yüklenme hızınız yüksekse daha fazla tercih edilen bir web sitesi konumuna gelebilirsiniz.

Kaliteli İçerik (Yazı, Resim, Video)  —  Profesyonel web sitelerini diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri içerik kalitesidir. Web siteleri sundukları ürün ve hizmetler hakkında kapsamlı bilgi sunmaları gerekir. Nitelikli bir web sitesinde amatörce hazırlanmış bir içerik bulamazsınız. “Kaliteli içerik, ziyaretçiyi doyum noktasına ulaştıran ya da ulaştırmayı amaçlayan özelliktedir.”

Örneğin: Bir alışveriş merkezinin en iyi noktasında bir giyim mağazanız olduğunu düşünün. Mağazanıza bir satış elemanı almayı planlıyorsunuz. Hangi kriterleri önemsersiniz? Birincisi; dış görünümüne dikkat etmeli. İkincisi; güzel ve akıcı konuşabilmeli. Yani sizin malınızı satabilmek için insanları ikna edecek cümleleri kurması gerekir.

Web siteniz de bir mağazadaki satış eleman gibi güzel görünmeli ve ikna edici, güzel cümleler kurmalıdır. Böylelikle sizinle iletişime geçilme oranı artacaktır.

Yüksek Kullanıcı Deneyimi  —  Her ne kadar zihninizdeki hedef kitleye ulaşmak varsa da web sitenizin birçok yaş grubu yani 7’den 70’e herkes tarafından kullanılacağını bilmelisiniz. Profesyonelce hazırlanmış bir web sitesi bütün ziyaretçilerin kolayca kullanabileceği bir web sitesidir. Kullanıcı sayısını web siteniz açısından artırmak isterseniz eğer: +Web sitenizin mobil uyumlu olup olmamasına dikkat ediniz.

Gelişmiş Yönetim Paneli  —  Site üzerinden istenilen güncellemeleri ve ayarlamaları yapmak için profesyonel web sitelerin gelişmiş yönetim panellerine ihtiyacı vardır. Günümüzde artık içeriklerin kalitesi kadar sunumu da önemlidir. Editör alanı ile standart içerikler oluşturmak yerine panel üzerinden istenilen tasarıma sahip SEO’lu sayfalar oluşturulabilmelidir. Gelişmiş yönetim panelinin varlığı sayesinde web siteyi koordine eden editör, isteğe bağlı olarak içerik oluşturabilir, değiştirebilir, ekleyebilir ya da çıkarabilir. Yönetim paneli aslında bir şekil verme aracıdır.

Örneğin: bir giyim mağazasındaki vitrini düşünün. Mağaza sahibi ya da çalışanlar tarafından belirli zamanlarda istenilen değişiklikler yapılır. Gelişmiş bir panele sahip olmak istenilen değişimi gerçekleştirmektir. “Yönetemediğiniz bir sistem işlevsel olamaz !”

Yabancı Dil Seçenekleri  —   Müşterilerinizin tamamı yerli bile olsa Dünya’nın global dili olan İngilizce seçeneğinin olması gerekir. Google translate ile pratik bir şekilde çeviri yapılması mümkün. Web sitenizde yabancı dil seçeceğinin olması sizin ne kadar geniş bir perspektifle işinize odaklandığınızın da bir kanıtıdır. Küreselleşme ile birlikte sanal ortam size mesafeleri bir tıklama ile yakınlaştırır. Dolayısıyla büyük ölçekte çalışmak farklı dil seçeneklerini zorunlu kılmaktadır.

Profesyonel Web Sitelerinde Sıkça Yapılan 6 Hata

Anormal Tasarımlar — Daha önce binmediğiniz bir marka aracın şoför koltuğuna oturduğunuzu hayal edin. Aracın camını açma isteği aklınızdan geçer geçmez, eliniz kapı kolunun olduğu kısma gider. Benzer durumu web sitelerini ziyaret eden kullanıcılar da yaşar. Sol üstte olması gereken logoyu siz sağ üste yerleştirseniz kullanıcıların alışılagelmiş davranışını bozarsanız. Her şey olması gerektiği yerde, olması gerektiği renklerde, olması gerektiği boyutta olmalıdır ki sitenizi ziyaret eden kullanıcılar zaman kaybetmeden, yorulmadan amacına ulaşabilsin.

→ Bir tasarımın anormal tasarım olduğunu anlayabilmek için, her şeyden önce normal tasarımın nasıl olduğunu bilmekle mümkün olur. Yani standartın ne olduğunu bilmezseniz, size gösterilen doğru gelebilir.

Örneğin; bir web sitesine girdiğinizde Ana sayfa menüsü üstte değil de, en altta ise anormal bir tasarımdır. Proje olarak geliştirilen ya da profesyonelce yapılmayan web sitelerinde sıklıkla böylesine anormal tasarımlarla karşılaşılır.

Abartılı Animasyonlar —  Bazen bir siteyi ziyaret edersiniz, site yerinde duramaz. Kıpır kıpır her şey hareket eder. Resimler soldan sağa doğru kayarken, üzerindeki yazılar animasyonla gelir. Ekranı aşağı doğru kaydırdığınızda kutucuklu yazılar sağdan soldan gelerek ortada buluşur… Bu örnekte ne kadar göz yorucu alakalı-alakasız animasyon çeşidi varsa hepsini kullanmıştır tasarımcı. Tıpkı fazla bilgi göz çıkarmaz deyip, cevap kağıdını doldurdukça dolduran öğrenci gibi.

Profesyonel web sitelerinde animasyonlar minimum düzeyde olmalı ya da olmamalı. Web sitenize girecek olan kullanıcının zihni karmaşık hale gelmemeli.

İstediği bilgiyi anlaşılır ve sade bir tasarımla sunmanız beklenir.

Oldukça hareketli web siteleri gözleri yormakta ve ziyaretçinin web sitenizde kalma süresi de düşmektedir. Animasyonlar kullanılmamalı mı? Elbette ki, kullanılmalı! Fakat kullanılacak animasyonlar yerinde ve doğru bir şekilde kullanılmalı. Aksi halde web siteniz dokunduğunuzda yanıp sönen ışıklı, hareketli bir oyuncağa dönüşecektir.

“Sayfa Yükleniyor” Tekniği — Sayfa yükleniyor yazısı, hareket eden bir ikon ya da 0’dan 100’e çıkan bir sayaç… Web sitelerinin bir kısmı ne yazık ki bunları hala kullanıyor. Sayfa geçişleri arasında ekranın komple beyaz olması ve birkaç saniye sonra görünür hale gelmesi kimin hoşuna gider. Güncel bir seo altyapısına sahip olmayan bazı web siteleri, birkaç teknikle kullanıcıyı web sitesinde tutmaya çalışır. “Sayfa Yükleniyor” tekniği de bu tekniklerden biridir. Sanal ortam, sabırsız kullanıcılar üretti. Bundan dolayı, ziyaretçi istediği bilgiye, istediği sürede erişemezse web sitenizi terk edecektir.

Ansiklopedik Bilgi Sunumu — Kimi zaman web site yöneticileri, web siteleri daha iyi görünsün diye içeriği bilgi ile boğar. Fakat bu durum kullanıcının yararına değildir. Nitekim kullanıcı istediği bilgiyi direkt göz önünde ister. Karmaşık, paragraflar halinde yazılan içeriği okumak istemez. Doyurucu bilgiyi en yalın anlatımla vermek gerekir.

Yanlış Yazı Tipi Seçimi — Gözleri yoran ve okumayı zorlaştıran yazı tiplerinden uzak durulmalıdır. Ziyaretçilerin aşina olduğu Arial veya Times New Roman tipi yazı stilleri seçilmelidir. Böylelikle kullanıcılar daha rahat kendilerine sunulan içeriği zevkle okuyacaktır.

Site İçi Dolaşımın Zorlaştırılması —  En çok yapılan hatalardan biri de; site içerisinde gezinmeyi zorlayan bir menülerdir. Eğer menüler açık seçik, kolay bağlantılı, alt basamaklara ayrılan bir yapıda değilse muhtemelen ziyaretçi web sitesinde kalmak istemeyecektir.

SAKIN UNUTMAYIN! Amaç kullanıcının web sitesine gelmesinden daha çok ; web sitesinde kullanıcıyı tutmak olmalıdır. Google ziyaretçilerin web sitenize uğradıktan sonra ne kadar kaldığını, gezinip gezinmediğini kolaylıkla ölçebilmektedir. Google’da üst sıralarda yer almak isterseniz kullanıcının rahat hareket edebildiği bir web tasarımı gerçekleştirmeniz gerekir.

Web Sitesi Teknik Özellikleri

Bu başlık bir web sitesinin teknik özelliklerini kapsar. Bu alanda talep ettiğiniz özellikler web site fiyatı üzerinde farklı ağırlıklarda etki eder. Bu süreci bir bilgisayar alırken ki sürece benzetebiliriz. Temel teknik özellikleri bu başlıklarda listeleyebiliriz.

1- Hosting Özellikleri

Hosting, web sitesi içeriğinin (kodlar, resimler, dokümanlar) tutulduğu alandır. Web sitesinin çalışması için yazılan kodlar ve web sitenizde görünen, görünmeyen bütün datalar bu alanda bulunur.

Hosting alanının büyüklüğü ve türü web sitesi fiyatını etkiler. Hosting alanınız arttıkça site fiyatına yukarı yönlü etki eder. Ortalama birçok siteye 1-3 GB disk alanı yeterli olurken gelişkin sitelerde 40-50 GB veya sınırsız hosting paketlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Hosting türü de fiyata etki eden bir başlıktır. Hosting hizmetlerinin standart, SSD, VDS, VPS ve sunucu gibi değişik türleri vardır. Bu türler web sitesi hızına ve tepkime süresine etki eder. Ortalama bir web sitesi standart hosting paketlerinde sağlıklı bir şekilde çalışırken, gelişkin bir site özel hosting ihtiyacı doğurabilir. Web sitesi hosting fiyatları yıllık 50 TL’den başlayarak ihtiyaçlara göre yukarı doğru çıkmaktadır.

Hosting paketiniz ile birlikte gelen diğer bir özellik de bant genişliğidir. Bant genişliği (bandwidth) web sitenizin aylık ziyaretçi sayısına ve içeriğinizin türüne göre belirlenir. Yoğun ziyaret alan ve içeriğinde bolca resim, video bulunan bir siteniz var ise bant genişliğinin yüksek olması faydalı olacaktır.

Hosting ile birlikte gelen bir diğer özellik de webmail sayısıdır. Alan adınıza bağlı kaç adet mail hesabı açmak istediğinize göre fiyatta ufak değişiklikler olabilir.

Veri tabanı sayısı da fiyata etki eden faktörlerdendir. Web sitenizin sağlıklı bir şekilde çalışması için verilerin (url, yazılım ayarları, yorumlar vb) veri tabanlarında tutulması gerekir. Standart web siteleri bir veri tabanı ile çalışırken, gelişkin ve çoklu sitelerde birden fazla veritabanına ihtiyaç duyabilmektedir.

2- Alan Adı Tercihi

Alan adı, web sitenizin yayın yaptığı adrestir. Tercih ettiğiniz alan adı jenerik bir alan adı ise muhtemelen daha önce satın alınmıştır. Böyle bir alan adı tercihinde bulunduğunuzda web sitesi domain fiyatları 200 TL ile milyon TL arasında değişebilir.

Alan adı uzantısı tercihiniz de fiyatta bir etkendir. com, net, com.tr, shop gibi farklı ihtiyaçlara yönelik alan adı uzantısı seçenekleri mevcuttur. Son yıllarda yeni alan adı uzantılarının ortaya çıkması ile birlikte 80 TL’den başlayan fiyatlarda alan adı uzantısı satın alınabilmektedir. Bazı hosting firmaları bir yıllık hosting hizmeti satın almanız karşılığında alan adını ücretsiz olarak sunmaktadır.

3- Web Yazılım Dili Tercihi

Web yazılımında son süreçte eklenen yeni yazılım dili seçenekleri ile önemli bir zenginlik oluşmuştur. Web sitenizin yazılım dili tercihi fiyatına etki eden faktörlerdendir. Sık kullanılan ve geliştirici sayısı yüksek sayıda olan (PHP, asp.net, HTML, CSS vb) bir dil tercih ederseniz daha uygun fiyatlı çözümler ile karşılaşırsınız. Bu aynı zamanda size yıllardır kullanılan bir dilin getirdiği avantajları sunar.

Bir diğer tercih olarak yakın süreçte popülerliğini arttıran alternatif web yazılım dillerinden yana tercihte bulunabilirsiniz. Örneğin: Python, Go, Flutter, Javascript frameworkler gibi. Bu dil tercihleri web projelerine bazı avantajlar sağlayacaktır. Bu avantajlar size fiyat artışını ve yeni olmanın dezavantajlarını yanında getirecektir. Aynı zamanda geliştirici bulmakta yaygın kullanılan dillere göre bir miktar daha güç olacaktır.